Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta z pulpecikami mięsnymi

Kapusta z pulpecikami mięsnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6497

Dodano:

Odsłon: 12178

Smaczne i niedrogie

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy (kiszoną kroimy) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie lekko odcedzamy (zostawiamy trochę wody w kapuście, aby jeszcze mogla się dusić z przyprawami).

  2. Słoninkę kroimy drobno, podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy pokrojone w piórka cebule i podsmażamy, aż się zrumienią.

  3. Do kapusty dodajemy przesmażone cebule, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do dań z kapusty i dusimy na małym ogniu.

  4. Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę mannę. Żółtko oddzielamy od białka, dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę. Dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy mięsnej i lekko mieszamy. Z masy formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Następnie przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy odrobinę cukru i majeranek.

  5. Ziemniaka ścieramy na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane) i wrzucamy do kapusty. Tym samym Nasze danie się zagęści bez używania mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami.

  6. Oczywiście można zagęścić za pomocą tradycyjnej zasmażki z mąki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń