Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta zasmażana z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami

Kapusta zasmażana z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3509

Dodano: 09.09.2014

Odsłon: 23582

Czasami zamiast wymyślać, lubię zrobić proste, tradycyjne potrawy z naszej polskiej kuchni, które i tak zazwyczaj ,,udziwnię". Tym razem postawiłam na zasmażaną białą kapustę, w której zakochałam się na weselu brata. Zdecydowanie był to dla mnie najlepszy ze wszystkich dodatek do dań głównych. Ze względu na resztkowe zasoby białej kapustki (pogołąbkowej) postawiłam na to danie

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 10 cm kawałek boczku surowego lub wędzonego
  • 5 kiełbasek z pomarańczą (lub małych białych kiełbasek i skórka pomarańczowa)
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • kilka ziaren ziela angieskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, wegeta
  • szczypta kolendry, kurkumy i chilli
  • ziemniaki 1 łyżka masła 2 łyżki mleka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W międzyczasie boczek, cebulę i kiełbasę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju (aż boczek się wytopi).

  2. Gdy kapusta będzie już miękka, a kiełbasa z boczkiem i cebulą przyrumienione, łączymy je ze sobą i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem posiekanego drobno kminku i resztą przypraw. Kapustkę podajemy z utłuczonymi ziemniakami (z masłem i mlekiem).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 22 listopada 2014 Tak, to jest to - prostota, pyszna kapucha z ziemniaczkami i zsiadłym mlekiem lu kefirem czy maślanką. :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń