Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapusta zimowa na boczku wedzonym :D

Kapusta zimowa na boczku wedzonym :D

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1586

Dodano: 20.01.2010

Odsłon: 8123

Smaczna kapustka - dodatek do obiadu albo danie glowne.

Składniki

  • biala kapusta (ok. 1 kg)
  • 30 dag chudego boczku wedzonego
  • 1 spora cebula
  • puszka pomidorow pelati pokrojoych w kostke
  • 2 male posiekane zabki czosnku
  • pieprz czarny
  • olej slonecznikowy, odrobina oleju lnianego
  • odrobina cukru, soli
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek pokroic w drobna kostke, wrzucic na duza patelnie lub do rondla, wysmazyc na skwarki. Wrzucic na to cebule i czosnek, zeszklic. Dodac poszatkowana kapuste, podlac woda lub bulionem warzywnym (lepiej!), przykryc i poddusic, az kapustka zmieknie. Potem dodac pomidory, poddusic jeszcze ok. 10 minut. Doprawic przyprawami. Kapusta powinna byc kwasno-slodka.

  2. Smacznego! 20.01.2010

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 06 lutego 2010 Dzis dodalam jeszcze Lyzke konfitury ze sliwek wegierek + 4 sliwki wedzone + sporo ostrej papryki :) Wyszlo jeszcze pyszniejsze :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

conles 01 lutego 2010 bardzo dobra kapustka.gratuluje przepisu

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 22 stycznia 2010 To przepis akurat dla mnie ,lubie kapuste w każdej postaci.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 stycznia 2010 No właśnie chodziło mi o to, czy olej lniany ma wpływ na smak tej potrawy. Dzięki i pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 21 stycznia 2010 Irma, jasne, ze moze byc. Dodalam lnianego, bo mam buteleczke jeszcze od wigilijnej kapusty ;) Ale warto uzyc oleju lnianego, bo nadaje kapuscie - czy to kwaszonej, czy slodkiej - specyficznego smaczku :)
Pozdrawiam zzzimmmowooo ale cieplo :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 stycznia 2010 Lubie taki "bigosik", tylko czy może być bez oleju lnianego?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shira211 20 stycznia 2010 Uwielbiam wszystko z kapusta białą, do ulubionych.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń