Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek duszony w cebuli, ziemniaki, ogórek.

Karczek duszony w cebuli, ziemniaki, ogórek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1377 Ocena: 17318

Dodano:

Odsłon: 1704

Pożywne danie mięsne, łatwe, tanie i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • karczek wieprzowy 6 grubszych plastrów
  • cebula biała 1 duża
  • ziemniaki 10 szt.
  • ogórki marynowane z ostrą papryką
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukany, osuszony papierowymi ręczniczkami karczek kroimy w grubsze 2 centymetrowe plastry, każdy plaster rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Plastry karczku solimy, pieprzymy i smażymy na gorącym smalcu wieprzowym z obu stron na rumiano. Po smażeniu na dużym ogniu zmniejszamy ogień i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i kroimy cebulę w pół plastry. Pokrojoną cebulę solimy żeby zmiękła. Gdy kawałki mięsa są zarumienione z obu stron dodajemy zmieszaną z solą cebulę i dusimy pod przykryciem razem z mięsem. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i nakładamy na talerze, układamy plaster uduszonego karczku, kawałki marynowanego ogórka z papryczką oraz uduszoną cebulkę.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń