Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek pieczony/najprostszy i najlepszy wg mnie przepis na to mięsko

Karczek pieczony/najprostszy i najlepszy wg mnie przepis na to mięsko

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 199

Dodano:

Odsłon: 12168

Z przepisem poradzi sobie nawet kiepski kucharz.Malo roboty za to smakuje wyśmienicie.Wypróbowałm wiele przepisów na karczek,ale ten zdecydowanie pasuje mi najbardziej,a rodzinka tak zajada,że aż się uszy trzesą:-)

Składniki

  • karczek bez kości, 1,5kg
  • maggi
  • cebula, 3 szt
  • pieczark( nie są obowiązkowe), 8 duzych sztuk
  • ketchup (pikantny lub łagodny), ok 1 szklanki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. karczek kroimy w plastry,myjemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym

  2. Lekko rozbijamy mięso tłuczkiem po czym z obu stron nacieramy obficie przyprawą maggi.

  3. Karczek układamy w naczyniu żaroodornym.Na mięsie układamy pieczarki oraz cebulę pokrojoną w piórka.Calość polewamy ketchupem.

  4. Mięsko wsadzamy na godzinę( trzeba sprawdzic po tym czasie czy mięso jest miękkie) do piekarnika nagrzanego do ok.180-200 stopni. W ten sposób przygotowany karczek jest niezywkle aromatyczny,pyszny i rozpływa się po prostu w buzi.Można podać do ziemniaczków czy też świeżego pieczywa.Smacznego:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szynszylka 07 marca 2014 Naczynie żaroodporne zamykamy czy pieczemy w otwartym?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub-26 07 marca 2014 Przepis wypróbowałem i potwierdzam jest po upieczeniu bardzo kruchy.Robiłem go w/g Twojego przepisu,tylko zamiast magii natarłem go majerankiem,czosnkiem i sosem sojowym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń