Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek w sosie

Karczek w sosie

Autor: Izabela77

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 369

Dodano: 20.10.2013

Odsłon: 6319

Pyszny i delikatny karczek w sam raz na niedzielny obiad

Składniki

  • 1 kg karczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń