Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek z czosnkiem pieczony w winie

Karczek z czosnkiem pieczony w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4568

Dodano:

Odsłon: 1491

Karczek pieczony w winie z dodatkiem czosnku to propozycja na smaczny niedzielny obiad...polecam ;)

Składniki

  • Marynata:
  • kolendra cała 1 łyżka
  • rozmaryn 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • papryczka chili 1/3 łyżeczki
  • miód 1 łyżka
  • tymianek 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • musztarda sarepska lub delikatesowa 1 łyżeczka
  • oliwa 4-5 łyżek
  • kucharek 2 łyżeczki
  • Mięso:
  • karczek 2 kg
  • czosnek ząbki 10 szt
  • wino czerwone wytrawne 100 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W moździerzu rozetrzeć kolendrę z tymiankiem i rozmarynem. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą pozostałe przyprawy. Do przypraw dodać te z moździerza i całość zblendować na gładką papkę.
    W umytym i osuszonym mięsie zrobić nacięcia i powtykać ząbki czosnku pokrojone na plasterki i natrzeć bardzo dokładnie marynatą. Zawinąć w folię spożywczą i na noc schować do lodówki.

  2. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, związać z jednej strony, wlać wino i zamknąć z drugiej strony. Piec przez ok. 140 minut w temp. 190 stopni. Podawać z wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń