Do góry

Przekąski Przepis na:

Karczochy po rzymsku

Karczochy po rzymsku

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 714 Ocena: 13890

Dodano: 14.04.2018

Odsłon: 182

Kuchnia włoska.

Składniki

  • 6 karczochów
  • 6 jajek
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • masło
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
    Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
    Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
    Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
    Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 kwietnia Bardzo ciekawy przepis, w takiej formie jeszcze ich nigdy nie jadlam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 14 kwietnia Pięknie wygląda, ja tylko serca karczocha miałam przyjemność jeść, w całości jeszcze mi się nie zdarzyło kupić, ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 kwietnia Przepyszne połączenie. Jajko na miękko z sercem karczochu <3 Świetnie łączy się. Do tego ten lekki posmak octu balsamicznego. Rewelka <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń