Do góry

Przekąski Przepis na:

Karczochy w panierce piwnej

Karczochy w panierce piwnej

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 238

Dodano:

Odsłon: 1964

Pyszne i proste danie wg przepisu z 1861 roku

Składniki

  • 3 karczochy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka piwa
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • Pieprz
  • masło do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować karczochy: odjąć zewnętrzne twarde listki, zaczynając od dołu. Mniej więcej 1/3 będzie do wyrzucenia. Gdy zostaną same miękkie liście, przekroić karczocha na ćwiartki, usunąć z samego środka kujące włoski. Tak przygotowane kawałki gotować w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny ok. 15 minut.

    Przygotować panierkę, mieszając mąkę, jajka, piwo, ocet, oliwę i przyprawy. Ugotowane i odsączone karczochy wrzucić do ciasta, dokładnie obtoczyć.

    Na patelni rozpuścić masło, smażyć kawałki karczochów w cieście, aż będą rumiane. Podawać ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń