Do góry

Przekąski Przepis na:

Karczochy z dipem

Karczochy z dipem

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1970

Dodano:

Odsłon: 3851

Prosty i bardzo smaczny dip idealny do karczochow lub innych warzyw

Składniki

  • karczochy, 2 sztuki
  • utarty parmezan (prawdziwy), 1/4 szklanki
  • majonez light, 1/4 szklanki
  • sok z cytryny, 1 lyzka
  • czerwony ocet winny, 2 lyzki
  • sol
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Poobcinacz czubki lisci, oraz czubki karczochow (jak na zdjeciu) Wduzym garnku zgotowac wode z sola i octem, nastepnie wlozycz karvzochy i gotowac okolo 20-30min , az dolne liscie karczocha beda latwo odchodzic po pociagnieciu. W miedzyczasnie wymieszac utarty parmezan majonezem i sokiem z cytryny. Ugotowane karczochy podawac z dipem.

  2. Wskazowki dla "nowicjuszy" - Z lisci karczochow zjadamy jedynie koncowke (reszta jest twarda i lykowata).Kiedy uporamy sie z wszystkimi liscmi (im blizej srodka tym wiecej miazszu do zjedzenia) zabieramy sie przy pomocy lyzeczki za wydlubanie wlochatej czesci pokrywajacej "serce" karczocha. Serce jest w calosci zjadliwe i bardzo pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 08 lutego 2011 Granito dzieki za przepis na karczochy,tu gdzie obecnie mieszkam,jest wlasnie na nie sezon,ale nie smakuja mi przygotowane na tutejszy sposob...wyprobuje je z dipem Twojego pomyslu,zobacze jak beda smakowac...a tak na marginesie..to masz wspaniale przepisy,a zdjecia....mmm palce lizac...wiadomo najpierw,, jedza oczy"Pozdrawiam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 czerwca 2010 Nigdy nie jadłam karczochów, ale po Twoim opisie wnioskuję, że warto :) Jeśli tylko trafie, napewno wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 16 czerwca 2010 Ja dokładam karczochy do pizzy, ekstra smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 czerwca 2010 ach, gdyby tylko łatwiej w tym kraju można było dostać karczochy i nie kosztowałyby takie fortuny ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń