Do góry

Dania główne Przepis na:

Kark z mozzarella i parmezanem w pomidorach

Kark z mozzarella i parmezanem w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 938

Dodano:

Odsłon: 1277

Kark troche inaczej:) Mieso jest soczyste i smaczne.

Składniki

  • 0,5 kg karku
  • kulka mozzarelli
  • 1 lyzka przyprawy do karkowki Prymat
  • 1 lyzka przyprawy do wieprzowiny Prymat
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 2 liscie laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sol
  • papryka ostra
  • 500ml przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki w zalewie
  • parmezan
  • smietana Rama do gotowania 15% (nie jest konieczna)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przyprawe do karkowki, wieprzowiny mieszamy w szerokim naczyniu wraz z odrobina pieprzu, bazylii i oregano. Kark kroimy na grubsze plastry i rozbijamy na kotlety. Posypujemy przygotowana mieszanka przypraw i pozostawiamy w lodowce na ok 2 godz, az sie przegryzie (monza rowniez pozostawic na noc).

  2. Mozzarelle kroimy na grubsze paski i ukladamy na srodku kazdego kotleta, zawjamy i laczymy wykalaczka. Na patelnie wylewamy odrobine oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wkladamy nasze roladki i podsmazamy z kazdej strony. Ukladamy w naczyniu zaroodpornym.

  3. Przecier pomidorowy wlewamy do garnka, wrzucamy lisc laurowy, ziele angielskie, doprawiamy sola, pieprzem, bazylia, oregano, papryka ostra, zagotowujemy, do zageszczenia mozemy uzyc smietany Rama, ale nie jest ona konieczna, zwlaszcza jezeli uzyjemy pomidorow z puszki zamiast przecieru.

    Przygotowanym sosem polewamy nasz kark, calosc posypujemy parmezanem i wkladamy do pieca. Zapiekamy ok godziny w 180 stopniach.

    Smacznego!

    Przepraszam za brak polskich znakow.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń