Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka duszona w kawie

Karkówka duszona w kawie

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 4476

Amatorzy kawy będą zachwyceni tak przygotowanym mięsem,doskonale smakuje z kluskami śląskimi,kaszą gryczaną czy ziemniakami,a przy tym robi się praktycznie samo,zachęcam do spróbowania!

Składniki

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka 3,2%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól do smaku
  • uniwersalna przyprawa do mięs
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Karkówkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na plastry oprószyć uniwersalną przyprawą do mięs.
    W rondlu rozgrzać masło, zrumienić z każdej strony mięso,dodać pokrojoną cebulę dowolnie jak kto lubi oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku,wlać około 3/4 szklanki wody i zaparzoną mocną kawę,przykryć garnek i dusić wszytko razem około 40 minut-aż mięso będzie miękkie.

    Wtedy doprawiamy solą ziołami do smaku,zagęszczamy mąką rozrobioną w mleku,zagotowujemy i zestawiamy z ognia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń