Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka inaczej.

Karkówka inaczej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2421

Dodano:

Odsłon: 9957

Karkówkę można zrobić na wiele sposobów. Moja wersja to roladki z kiełbasą, ogórkiem i cebulą.

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 7 plastrów kiełbasy np. Żywieckiej
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki mąki
  • Przecier pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • Przyprawa maggi
  • Przyprawa do szaszłyków
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyć, osuszyć . Pokroić na plastry i cienko rozbić tłuczkiem ( najlepiej między foliowym woreczkiem). Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Posmarować przecierem i posypać przyprawą do szaszłyków . Na tak przygotowane mięso układać : plaster kiełbasy, ogórek i cebulę.

  2. Formować roladki, spiąć wykałaczkami.

  3. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić roladki z każdej strony. Podlać wodą i dusić pod przykryciem z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy roladki będą miękkie dolać tyle wody, aby przykryć mięso - zagotować. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody dodać do mięsa i zrobić sos. Gotować 5 min. Doprawić przyprawą maggi. Gotowe roladki podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń