Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka na ostro

Karkówka na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 353

Dodano:

Odsłon: 2353

Jeśli lubisz karkówkę, wypróbuj ten przepis!

Składniki

  • 4 kotlety z karkówki 6 łyżek ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki pasty chilli sambal olelek ( do kupienia na przykład w tesco lub piotrze i pawle)
  • olej do smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. mięso umyj i osusz, przełóż do miski
    w drugiej misce połącz ketchup, ocet i pastę chilli, dokładnie wymieszaj
    przełóż tę marynatę do miski z mięsem i dokładnie wytaptaj

  2. mięso w niej, uważaj na oczy jeśli robisz to rękoma, żeby ich nie potrzeć z tą ostrą marynatą, bo będzie piekło, oj będzie ( jeśli już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka)

  3. miskę z mięsem i marynatą odstaw do lodówki na dobę
    po tym czasie miskę wyjmij z lodówki, na patelni podgrzej olej i usmaż kotlety na rumiano z każdej strony, a następnie, nie zdejmując ich z patelni, zalej wodą do poziomu mięsa i duś pod przykryciem ok godzinę ma małym ogniu, żeby mięso stało się miękkie

  4. pod koniec duszenia, w kubku wymieszaj mąkę z jogurtem i dodaj gorącego sosu z patelni by zahartować zawartość kubka, aby na patelni jogurt nam się nie zważył, dodaj tak przygotowany sos na patelnię i wymieszaj, sos na patelni ładnie zgęstnieje

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 15 grudnia 2017 Sambal oelek zdradliwa ;) ja za bardzo nie lubię przeostrych potraw, bo zabijają smak...ale czasami ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 grudnia 2017 Jak na ostro, to coś dla mnie ;)
Pikantności w kuchni nigdy za wiele xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń