Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka Pieczona

Karkówka Pieczona

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1947

Dodano: 26.12.2016

Odsłon: 6163

W żadne Święta nie może na Naszym stole zabraknąć pieczystego. Szczególnie Karkówki tak pysznej i aromatycznej. Połowa zawsze znika jak jest jeszcze ciepła, reszta trafia na zimny półmisek w postaci przepysznych plastrów.

Składniki

  • 2 i 1/2 kg Karkówki Wieprzowej
  • Marynata:
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • czosnek granulowany
  • olej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki po 1 łyżeczce wlewamy 2 - 3 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
    Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy dokładnie marynatą, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki najlepiej na noc.
    Następnego dnia nożem zdejmujemy nadmiar marynata ( aby podczas pieczenia się nie przypaliła).
    Wkładamy na kratę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na ok 1,5 godziny. ( pod kratkę wstawiamy brytfankę aby nadmiar tłuszczu skapywał do niej).
    Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i zostawiamy jeszcze na ok. 1 godzinę.
    Na koniec wyjmujemy i odstawiamy aby odpoczęła.
    Wspaniałe danie główne jak również jako dodatek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 27 grudnia 2016 Pycha <3 Poszedłem w tym roku na łatwiznę, ale wyszło mega przednie <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 grudnia 2016 Pyszna,aromatyczna..i na ciepło i na zimno,smakuje lepiej jak szynka:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń