Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka pieczona w cebuli

Karkówka pieczona w cebuli

Autor:

Przepisów i artykułów: 433 Ocena: 2513

Dodano:

Odsłon: 11469

Karkówka pieczona w całości, marynowana w miodzie z keczupem i przyprawami i pieczona w cebuli. Doskonała wędlina na kanapki lub pieczeń obiadowa.

Składniki

  • karkówka 1,5 kg
  • cebula 3 szt duże
  • marynata:
  • olej 4 łyżki
  • miód płynny 3 łyżki
  • keczup 3 łyżki
  • kurkuma mielona 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1 płaska łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 płaska łyżeczka
  • papryka łagodna mielona 1 płaska łyżka
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy i wkładamy do siatki lub związujemy - by otrzymać bardziej zwartą pieczeń.
    Olej, miód, keczup i przyprawy mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godz. w chłodne miejsce.
    Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy ją pokrojoną w grubszą kostkę cebulą. Cebulę możemy lekko posolić.
    Naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 75 min. Folię zdejmujemy, karkówkę polewamy wytworzonym sosem i pieczemy jeszcze ok. 15 min.

  2. Pieczoną karkówkę możemy podawać w plastrach z surówką i ziemniakami polaną wytworzonym sosem i duszoną z mięsem cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń