Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka pieczona z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 15744

Dodano:

Odsłon: 25359

Danie jednogarnkowe

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g marchwi
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 g cebuli
  • 3 liście laurowe
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy z octem i mąką. Tak przygotowaną pastą natarłem mięso, oprószyłem je solą i pieprzem.
    Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą.
    Na dnie żaroodpornej formy ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki i liście laurowe.
    Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki.
    Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas.
    Pod koniec pieczenia odkryłem naczynie, włączyłem termoobieg, aby mieso i warzywa ładnie się zrumieniły, a płyn lekko zredukował się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 07 marca 2017 to zasmakuje mojemu mięsożernemu dziecku :)
robię w najbliższy weekend
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 01 marca 2017 Dzięki, za miłe komentarze. Smacznego zatem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 01 marca 2017 Młody ujrzał to danie... "Mamo, robisz to musowo" - rzekł.
No i będzie, bo wygląda i pachnie wspaniale :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 27 lutego 2017 Zjadłabym taką smakowitą karkóweczkę :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń