Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka po Cygańsku.

Karkówka po Cygańsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 3100

Dodano:

Odsłon: 53100

Rozpływająca się w ustach miękka i soczysta, karkówka.Panowie bardzo lubią takie obiady.Polecam :-)

Składniki

  • 1-1,5 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • pół kg pieczarek
  • 2 duże papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do karkówki
  • olej
  • mąka do obtoczenia
  • Zalewa:
  • 3\4 szkl.wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3\4 szkl.ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki cukru
  • 1\3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2,3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę myjemy,osuszamy i kroimy na plastry,skrapiamy olejem,przyprawiamy ulubionymi przyprawami do karkówki,solą i pieprzem,wkładamy do pojemnika ,zamykamy i wrzucamy na noc do lodówki.

  2. Na drugi dzień obtaczamy w mące i przysmażamy z obu stron na złoto,na oleju,

  3. układamy na dnie naczynia żaroodpornego.


  4. Cebulę obieramy,myjemy,kroimy w piórka i wykładamy na plastry karkówki.

  5. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki,następnie wykładamy na cebulę.


  6. Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paseczki,wykładamy na pieczarkach.
    Wszystkie składniki zalewy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem mieszamy w miseczce trzepaczką rózgową i zalewamy nią karkówkę z warzywami.

  7. Zamykamy naczynie żaroodporne,lub przykrywamy folią aluminiową


  8. i wstawiamy do piekarnika na 1,5-2 godz.pieczemy w temp.190 C.
    Na 15 min.przed końcem pieczenia ściągamy przykrywkę lub folię,po to by nadmiar wody odparował a sos zgęstniał.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami,u nas ziemniaczki i oczywiście swojskie kiszone ogórki :-)





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń