Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka po indyjsku

Karkówka po indyjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 17568

Karkówka smakuje mi tylko wtedy jeśli mięso jest świeże i najwyższej jakości. Po przyrządzeniu musi być miękka, soczysta i rozpływająca się w ustach. Uważam, że tajemnicą przygotowania smacznej karkówki jest natarcie jej przyprawami i solą dzień przed przygotowaniem.

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • Puszka ananasów
  • 10 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych gruszek
  • Puszka mleczka kokosowego
  • Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, kolendra, liść laurowy, gałka muszkatołowa, oregano
  • Przyprawy do sosu: sól, pieprz, kmin, kolendra, mielone ziele angielskie, koper włoski, liście laurowe, cynamon, goździki, kard
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w centymetrowe plastry. Oprószamy przyprawą do mięsa i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia przyprawioną karkówkę podsmażamy na rozgrzanym oleju podlewając niewielką ilością wody. Mięso z powstałym sosem przekładamy go garnka i zalewamy wrzątkiem i dusimy przez ok. 50 min.

  2. Owoce kroimy w kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach sosu powstałego podczas duszenia mięsa. Po 8 minutach dodajemy resztę sosu powstałą podczas duszenia mięsa oraz syrop z ananasa. Dodajemy 6 łyżek mleczka kokosowego oraz przyprawy do sosu.

  3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego , zalewamy sosem z owocami. Pieczemy ok. 20 min. W temp. 180C.



    Karkówka jest bardzo aromatyczna więc zazwyczaj podaję ją z delikatnym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń