Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w chili i rozmarynie

Karkówka w chili i rozmarynie

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4018

Dodano:

Odsłon: 1016

Rolowana pieczeń na rodzinny obiad

Przygotowanie

  1. Miałam karkówkę w całości wiec wystarczyło obkroić ja z kości. W przypadku karkówki wieprzowej można ja rozciąć na płat.
    Nie potrzeba wykrawać nadmiaru tłuszczu- wytopi się

    Mięso posypałam przyprawami a od wewnątrz dodatkowo dodałam wyciśnięty czosnek.

  2. Mięso zawinęłam w roladę i obwiązałam sznurkiem. Można pomagać sobie wykałaczkami aby uzyskało pożądany kształt.

  3. Do rękawa włożyłam pokrojone w grube plastry cebulę i marchewkę a na to roladę.
    Jeśli się ma czas to najlepiej roladę można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

    Warzywa nadadzą aromatu i wilgotności i zapobiegną ewentualnemu przypalaniu mięsa.

  4. Karkówkę piekłam przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni następnie 2 godziny w temperaturze 160 stopni.
    Mięso będzie bardzo delikatne i soczyste.
    jeśli karkówka jest większa można dodać jeszcze pół godziny.

  5. Karkówkę wyjęłam z rękawa, a sos z pod mięsa przelałam na patelnię. Podgrzewając go dodałam rozrobioną w wodzie mąkę- dużą łyżkę.

    Sos gotowy.

  6. To mięciutkie i soczyste mięso najlepiej smakuje z sosem i tłuczonymi ziemniakami!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń