Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolowana pieczeń na rodzinny obiad
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 120
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 120
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Miałam karkówkę w całości wiec wystarczyło obkroić ja z kości. W przypadku karkówki wieprzowej można ja rozciąć na płat. Nie potrzeba wykrawać nadmiaru tłuszczu- wytopi się Mięso posypałam przyprawami a od wewnątrz dodatkowo dodałam wyciśnięty czosnek.
Mięso zawinęłam w roladę i obwiązałam sznurkiem. Można pomagać sobie wykałaczkami aby uzyskało pożądany kształt.
Do rękawa włożyłam pokrojone w grube plastry cebulę i marchewkę a na to roladę. Jeśli się ma czas to najlepiej roladę można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Warzywa nadadzą aromatu i wilgotności i zapobiegną ewentualnemu przypalaniu mięsa.
Karkówkę piekłam przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni następnie 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Mięso będzie bardzo delikatne i soczyste. jeśli karkówka jest większa można dodać jeszcze pół godziny.
Karkówkę wyjęłam z rękawa, a sos z pod mięsa przelałam na patelnię. Podgrzewając go dodałam rozrobioną w wodzie mąkę- dużą łyżkę. Sos gotowy.
To mięciutkie i soczyste mięso najlepiej smakuje z sosem i tłuczonymi ziemniakami! Smacznego :)