Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1823

Dodano:

Odsłon: 325

Ostatni dzień listopada skrywa co raz krótsze i chłodniejsze dni. Sprawdzoną metodą na te pierwsze, jesienne chłody oprócz tradycyjnej pierzyny czy ciepłego kaloryfera są właśnie rozgrzewające dania. Ciepłe posiłki dodają energii, a przede wszystkim poprawiają nastrój. Krucha, mięciutka karkówka w słodko-ostrym sosie z pieczarkami i cebulką wydaje się być idealnym daniem na tą porę roku.

Składniki

  • 5 plastrów karkówki
  • 150 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos:
  • 200 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek sosu słodkiego sosu chili
  • ½ łyżki sosu piri piri
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Plastry karkówki nacieramy oliwą połączoną z sosem sojowym. Nacieramy pieprzem cayenne i słodką papryką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w ósemki.

    Sos

    Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy, sos chili, sos piri piri i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy z obu stron karkówkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 sosu, układamy połowę cebuli i pieczarek. Na warzywach układamy plastry karkówki i przykrywamy pozostałą cebulą i pieczarkami. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
    Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy 70-80 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami. Do dania świetnie pasuje dodatek w postaci ogórka kwaszonego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń