Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w sosie z suszonych pomidorów:

Karkówka w sosie z suszonych pomidorów:

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 257

Dodano:

Odsłon: 297

Karkówka jest najczęściej przyrządzanym mięsem w naszym domu. Smaczna, soczysta, miękka.

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • sól, pieprz, przyprawa podlaska do mięs pieczonych wg uznania
  • słoik suszonych pomidorów (waga 800 g)
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1/4 szklanki bulionu lub rosołu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pasternak lub pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 5 grubszych kawałków.
    Oprószyć przyprawami, przełożyć do mocnego woreczka foliowego i umieścić na dwie godziny w lodówce.

  2. Zrumienić z obu stron na smalcu.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem .
    Podlać bulionem lub rosołem.
    Dodać warzywa pokrojone w słupki, ziele i liście.
    Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.
    Kiedy warzywa zmiękną, wyjąć je i odłożyć.Usunąć listki i ziele.

  3. Suszone pomidory odsączyć z oleju i zmiksować razem z wyjętymi warzywami.
    Dodać do mięsa. Podlać cydrem.
    Dusić jeszcze 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń