Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka winna

Przepis dnia 2011-09-04
Karkówka winna

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1408

Dodano:

Odsłon: 28470

smaczne i proste

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy na grube plastry ok 2 cm i lekko rozbijamy je pięścią

  2. Doprawiamy mięso solą i pieprzem

  3. Obsmażamy karkówkę z obu stron na patelni teflonowej bez dodawania oleju na małym ogniu (często obracając)

  4. W ostatniej fazie smażenia podlewamy mięso winem i czekamy aż całe odparuje (w przepisie wykorzystane domowe wino jabłkowe półsłodkie)

  5. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy cebulę pociętą w pierścienie z odrobiną sosu sojowego i pieprzu

  6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub-26 13 marca 2014 nie ważne czy to wołowa czy wieprzowa karkówka ważne,że smaczne danie!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daniells 04 września 2011 no wojtek, jak juz poslugujesz sie pisowania angielska ho, ho: )sa cwiartki i polowki:) i calosc:) oczywiscie, ze istnieje cos takiego jak karkowka wolowa, no tak ale krowa, zeber, mozgu itd nie ma?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 13 lipca 2010 hmmmmmm szczerze nie mam pojęcia która dokładnie to część wołu :)
niestety w mięsnym na etykiecie widniał tylko napis "karkówka wołowa" :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wojtek1 12 lipca 2010 Szynszylko, określ bliżej co nazywasz "karkówą wołową"? W ćwierćtuszach wołowych nie istnieje taki element. Czy może chodzi Ci o rostbef? Jeżeli tak, to od karku wołowego kilometry. Bliżej jest antrykot i rozbratel. Rostbef jest najdelikatniejszym mięskiem po polędwicy i podejrzewam, że o to Tobie chodzi, ale jest on ulokowany w ćwierćtuszy zadniej. Nie mądrzę się w tej sprawie, tylko traktuj to jako pomoc dla młodych gospodyń.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vesola 12 lipca 2010 uwielbiam karkóweczkę i ta na pewna też jest pyszna. Mniam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vesola 12 lipca 2010 uwielbiam karkóweczkę i ta na pewno jest pyszna mniam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tequila61 12 lipca 2010 ,,,,nie jest twarda???? karczek wieprzowy...ok... ale wołowy?....no aż spróbuję to zrobić..

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elasanok 12 lipca 2010 Ja bardzo często używam karkówkę do obiadu ale mam szybkowar i 20min.mam też soczystą....

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

parisa 30 czerwca 2010 Takie mięsko to wspaniały smak. Ach...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gabriel13 26 czerwca 2010 jak ta Twoja karkówka apetycznie wygląda aż jeść się zachciało!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń