Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z egzotyczną nutką

Karkówka z egzotyczną nutką

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 562

Dodano:

Odsłon: 320

Karczek wieprzowy z majerankiem i odrobiną otartej skórki z pomarańczy jest aromatyczny o wyjątkowym smaku.

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka mielona
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą, skórką z pomarańczy i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć majerankiem. Przykryć i odłożyć na 2-3 godziny.

  2. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem, oprószyć papryką, podlać odrobiną wody. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 70 minut.

  3. W trakcie pieczenia mięso oblewać powstałym podczas pieczenia sosem.

  4. 15 minut przed końcem pieczeni z mięsa usunąć pokrywę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń