Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka z grilla"
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 473
Polecam.
Odsłon: 97
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 100
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 473
Polecam.
Odsłon: 97
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 100
Składniki
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem.
Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej ocet balsamiczny i olej. Dodaj miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, obie papryki, przyprawę do karkówki, zioła prowansalskie oraz majeranek. Dokładnie wszystko wymieszaj. Mięso przełóż do miseczki, zalej przygotowaną marynatą. Zamieszaj i ułóż tak, aby każdy plaster był w niej zanurzony. Przykryj i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. W czasie marynowania mięso kilkakrotnie obracaj, aby równomiernie przeszło przyprawami.
Zamarynowane kotlety ułóż na tackach. Piecz na mocno rozgrzanym ruszcie 5-7 min. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze ok. 5 min, aż się zrumieni. Na upieczonym plastrze mięsa połóż kawałek masła ziołowego, pomidorowego lub czosnkowego. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką ze świeżych warzyw.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie