Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 48

Przepis wart wypróbowania: "Karkówka z grilla"

Składniki

  • 4 plastry schabu karkowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • po 1 łyżeczce przyprawy do karkówki
  • ziół prowansalskich
  • majeranku
  • słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki mielonej ostrej papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem.

  2. Przygotuj marynatę. Do miseczki wlej ocet balsamiczny i olej. Dodaj miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, obie papryki, przyprawę do karkówki, zioła prowansalskie oraz majeranek. Dokładnie wszystko wymieszaj. Mięso przełóż do miseczki, zalej przygotowaną marynatą. Zamieszaj i ułóż tak, aby każdy plaster był w niej zanurzony. Przykryj i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. W czasie marynowania mięso kilkakrotnie obracaj, aby równomiernie przeszło przyprawami.

  3. Zamarynowane kotlety ułóż na tackach. Piecz na mocno rozgrzanym ruszcie 5-7 min. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze ok. 5 min, aż się zrumieni. Na upieczonym plastrze mięsa połóż kawałek masła ziołowego, pomidorowego lub czosnkowego. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką ze świeżych warzyw.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 380 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń