Do góry

Dania główne Przepis na:

Karmazyn w papilotach

Karmazyn w papilotach

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 46

Wypróbowany przepis na "Karmazyn w papilotach"

Składniki

  • pęczek majeranku
  • pęczek tymianku
  • mała gałązka świeżych liści laurowych
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy
  • gruba morska sól
  • biały pieprz
  • 3 pomidory
  • 4 filety z karmazyna (po 12
  • 5 dag każdy)
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • pergamin
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok.

  2. Zioła wymieszać z oliwą. Dodać sok i cytrynową skórkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.

  3. Filety karmazyna opłukać, wytrzeć do sucha – najlepiej papierowym ręcznikiem. Przygotować 4 podwójnie złożone kawałki pergaminu (15x15 cm).

  4. Rozłożyć na nich plasterki pomidorów i filety rybne. Przygotować kolejne 4 większe kawałki pergaminu (35x28 cm). Ułożyć na nich pergaminy z rybą i pomidorami.

  5. Na każdej porcji położyć trochę pasty z ziół i oliwy. Skropić białym wytrawnym winem. Oprószyć solą i przykryć listkami laurowymi.

  6. Dłuższe brzegi pergaminu zawinąć do środka w taki sposób, aby zachodziły na siebie. Końce mocno skręcić i związać sznureczkiem.

  7. Pakuneczki ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut. Serwować na sałacie.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń