Do góry

Dodatki Przepis na:

Karmel solony solą morską

Karmel solony solą morską

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 654

Dodano: 19.11.2013

Odsłon: 922

Czy znacie cukierki Werthers Original? Jeśli lubicie ich smak to przypadnie Wam do gustu również domowej roboty solony karmel. Jego delikatny kremowy, słodko maślany karmelowy smak jest dokładnie taki sam jak tych cukierków.

Składniki

  • 250g cukru
  • 170g śmietanki 36%
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
5-6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni podgrzewać cukier ciągle mieszając na średnim ogniu do momentu, aż cukier się roztopi.

    Uważać żeby żadne kryształki cukru nie zostały na brzegu patelni.

    Gotować, aż do momentu aż cukier zmieni kolor na złoto-busztynowy.

    Dodać masło.

    Do masy cukrowej wmieszać śmietankę i sól. Wszystko wymieszać na gładką kremową masę.

    Karmel przelać do słoiczka i zostawić do wystygnięcia przed zamknięciem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń