Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karmelizowany flan śmietankowy"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Składniki
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Wymieszaj go w garnku razem ze śmietaną. Postaw na ogniu. Wrzuć strączek wanilii i mocno podgrzej.
Gdy śmietana zacznie wrzeć, natychmiast zdejmij ją z ognia i odstaw, aby lekko przestygła. W tym czasie żółtka utrzyj z białym cukrem na puszystą, jasnokremową masę.
Do utartych żółtek wlej po łyżce waniliową śmietankę (strączek wanilii wyrzuć). Za każdym razem mieszaj masę.
Jednocześnie staraj się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący, ale nie puszysty.
Przygotuj 4 żaroodporne foremki. Nalej do nich przez sitko masę śmietanową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C. Piecz przez 50 minut.
Deser dobrze wystudź. Wstaw do lodówki. Schładzaj przez 5 godzin. Potem każdą porcję flanu posyp brązowym cukrem.
Ponownie wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowania.
Zapiekaj, aż cukier się skarmelizuje i na wierzchu deseru utworzy się chrupiąca, złota skorupka.Źródło: Naj