Do góry

Dania główne Przepis na:

Karmelizowany schab wieprzowy z sałatą

Karmelizowany schab wieprzowy z sałatą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 862

Kapitalne w smaku.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości i tłuszczu, 400 - 500 g
  • cebule pokrojone na ćwiartki, 2
  • czerwona papryka pokrojona w cienkie paski, 1
  • sałata masłowa, 1
  • brązowy cukier (MARYNATA), 1 łyżka
  • świeżo starty imbir (można wycisnąć w przegniatarce do czosnku), 2 łyżeczki
  • przyprawa chińska 5 smaków, 1 łyżeczka
  • sos sojowy z niską zawartością soli, 1 łyżka
  • wino ryżowe lub sherry (ew czerwone), 1 łyżka
  • sos ostrygowy, 1 łyżka
  • Olej sezamowy, 1 łyżeczka
  • laska cynamonu (ew do 2 łyżeczek proszkowanego), 1
  • porwane listki bazylii (ew do łyżeczki proszkowanej) (SOS SEZAMOWY Z ZIOŁAMI), 1 łyżka
  • świeża posiekana kolendra (jw), 1 łyżka
  • ocet winny lub ryżowy, 2 łyżki
  • sos sojowy o małej zawartości soli, 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marynata: cukier, imbir, przyprawa chińska, sos sojowy, wino, sos ostrygowy i olej sezamowy dokładnie wymieszać w głębokim naczyniu. Dodać laskę cynamonu. Odstawić.

  2. Mięso ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu, zalać marynatą i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C.

  3. Mięso odsączyć, marynatę zachować. Następnie mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piec bez przykrycia 25-30 minut, polewając od czasu do czasu marynatą. Następnie przykryć luźno folią aluminiową i pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 minut. W oddzielnym naczyniu do pieczenia ułożyć cebulę i czerwoną paprykę. Piec 5 minut, aż warzywa zmiękną.

  4. Wszystkie składniki sosu do polania włożyć do głębokiego słoika, dodać 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, zamknąć i potrząsając, dokładnie wymieszać

  5. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, ułożyć na nich mięso, obok cebulę i paprykę, skropić sosem. Podawać z makaronem lub ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Madeleine83 15 lutego 2010 oryginalna osobowosc i niebanalne przepisy. W zasadzie Twoja krotka charakterystyka mnie zachecila do poznania Twoich specjalow. Slinka mi cieknie na sama mysl. :P Niestety,moje przygody z kuchnia orientalna sa zadne, dlatego zanim zdecyduje sie na prubu- rubu musze zaopatrzec swoja kuchnie w te wszystkie skladniki. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń