Do góry

Desery Przepis na:

Karmelowa babka

Karmelowa babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19056

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Karmelowa babka"

Składniki

  • 25 dag sera mielonego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • śmietanfix
  • 2 łyżki żelatyny
  • czubata łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag masy toffi w puszce
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii z ziarenkami. Do dekoracji: polewa czekoladowa
  • posiekane orzechy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuść. Śmietanę ubij ze śmietanfixem. Ser zmiksuj z cukrem, połącz ze śmietaną, podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao i połowę żelatyny – zmiksuj, rozłóż do 4 szklaneczek (do 1/2 wysokości).

  2. W środek każdej wepchnij kieliszek. Odstaw na godzinę do lodówki. Do kieliszków wlej wrzątek i delikatnie je wyjmij. Masą toffi napełnij wgłębienia po kieliszkach.

  3. Do pozostałego sera dodaj ekstrakt wanilii i resztę żelatyny – zmiksuj, dołóż do szklaneczek. Schłodź 2 godz. Potem zanurz szklaneczki we wrzątku i wyjmij paschy. Polej polewą, posyp orzechami.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń