Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karmelowa babka z orzechami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Składniki
16 porcji • : 60 min (plus chłodzenie) • pieczenie: 70 min • 530 kcal/porcja • 2 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Lekko natłuść formę do babki o śr. 25 cm.
Wymieszaj mikserem na gładką masę masło, masło orzechowe i cukier. Ubijając dalej, dodaj kolejno jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia.
Przelej połowę masy do formy. Rozpuść czekoladę i dodaj do reszty masy. Nakładaj ją łyżką do formy, tak aby obie części trochę się wymieszały. Piecz 60 minut. Wyjmij z formy po 15 minutach.
Na krem wymieszaj w misce mascarpone z masą kajmakową. Wstaw do lodówki. Małą formę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej krówki. Piecz 8-10 minut, aby się rozpuściły. Wyjmij z piekarnika i posyp posiekanymi orzechami, by lekko wpadły w masę. Schłódź, połam na kawałki.
Wymieszaj w rondelku polewy. Podgrzewaj je, mieszając, aby powstała gładka masa.
Rozkrój ciasto w poprzek. Spód posmaruj kremem i przykryj drugą połówką. Polej górę ciasta czekoladową polewą i posyp krówkowym karmelem z orzechami.Źródło: Olivia