Do góry

Desery Przepis na:

Karmelowa tarta ze śliwkami

Karmelowa tarta ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10025

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Karmelowa tarta ze śliwkami"

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.

  2. Wartość odżywcza porcji 260 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 28 g.

  3. W rondelku roztapiamy 50 g cukru z niewielką ilością wody, aż przybierze jasnozłoty kolor. Powoli dodajemy ciepłe mleko i jajko, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu, gdy karmel zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Uważamy, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.

  4. Orzechy drobno siekamy. Pozostałe masło ucieramy z 25 g cukru na puszystą masę. Do przesianej mąki dodajemy utarte z cukrem masło, orzechy, jajo, proszek do pieczenia oraz karmel. Zagniatamy, aby się połączyły. Ciastem wykładamy blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  5. Śmietanę łączymy ze 125 g cukru, 3 jajami i mieszamy, aż powstanie gładka masa.

  6. Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na cieście, zalewamy śmietanową masą i pieczemy ok. 60 minut w 180oC. Po wystudzeniu posypujemy tartę cukrem pudrem.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń