Do góry

Desery Przepis na:

Karmelowe ciasto

Karmelowe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 2289 Ocena: 14312

Dodano:

Odsłon: 2543

Delikatne i puszyste ciasto do kawy.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier ½ szklanki
  • Olej ¼ szklanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Cynamon mielony 1 płaska łyżeczka
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Składniki na karmel:
  • Cukier 1 szklanka
  • Woda gorąca 1 szklanka
  • Składniki na krem cytrynowy:
  • Kwaśna śmietana ½ litra
  • Woda 1 szklanka
  • Galaretka cytrynowa 2 torebki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie kremu cytrynowego:
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę, powtórnie ubić, lekko schłodzić i przełożyć placek.
    Wykonanie:
    Upalić 1 szklankę cukru, zalać szklanką gorącej wody, dodać cynamon, zgotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej i przestudzony karmel. Wsypać mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, dodać sztywno ubitą pianę i lekko wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Następnie placek ostudzić, przekroić wzdłuż i przełożyć kremem cytrynowym. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń