Do góry

Desery Przepis na:

Karmelowo-orzechowe ciasto na biszkoptach

Karmelowo-orzechowe ciasto na biszkoptach

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6418

Dodano:

Odsłon: 10770

Biszkopt przełożony delikatnym kremem mascarpone z masą krówkową i orzechami. Skusi każdego zarówno tych co słodkości lubią, co i mniej. Krem nie ma cukru pudru co powoduje że jego wersja light jeśli o słodkość chodzi równoważy się z masą kajmakową :)

Składniki

  • SKŁADNIKI BISZKOPT TOFFI
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru (jeśli dodajemy budyń niesłodzony) lub 3/4 szklanki cukru (jeśli dodajmy budyń z cukrem)
  • 1/3 mąki ziemniaczanek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
  • SKŁADNIKI KREM MASCARPONNE
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie śmietan fixu
  • 250 g serka mascarpone
  • DO NASĄCZENIA BISZKOPTÓW
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub syropu kolonowego
  • DODATKOWO DO DEKORACJI
  • 1 puszka masy kajmakowej, toffi bądź krówkowej
  • 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych
  • 1/3 szklanki migdałów w płatkach
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli oraz stopniowo dosypujemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz budyń toffi. Całość KONIECZNIE mieszamy łyżką (nie wolno na tym etapie używać już miksera ponieważ biszkopt w przeciwnym razie nie wyrośnie).
    Blaszkę o wymiarach 23x23 wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy zrobioną wcześniej masę a następnie na 30 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na dwa blaty. Dolny nasączamy przyrządzonym ponczem.

  2. Przygotowanie kremu:
    Do śmietanki dodajemy śmietan fix i ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwile miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przyrządzony krem przekładamy na dolny biszkopt a następnie przykrywamy górnym biszkoptem.

  3. Udekorowanie ciasta:
    Puszkę kajmaku otwieramy i wstawiamy do garna z gotującą się wodą do połowy wysokości puszki. Kiedy masa się podgrzeje wyjmujemy ją i przelewamy na górny biszkopt. Następnie posypujemy go posiekanymi orzechami oraz migdałami. Wstawiamy do lodówki na min. 3h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 17 sierpnia 2016 Chyba na jednym kawałku się nie skończy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń