Do góry

Desery Przepis na:

Karmelowy tort bezowy

Karmelowy tort bezowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 867

Dodano:

Odsłon: 5220

Chrupiący, łączący kilka smaków i nietuzinkowy tort bezowy!

Składniki

  • 6 białek
  • 150 g drobnego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g ciasteczek czekoladowych
  • 200 g sezamków
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 160 ml śmietanki kremówki (36%)
  • gotowy sos karmelowy
  • truskawki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z papieru do pieczenia wycinamy 3 krążki o średnicy 16 cm, kładziemy na blaszce zachowując odległość między okręgami. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.

  2. Białka ubijamy z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną.

  3. Gładką masę z białek rozsmarowujemy na krążkach i trzymamy w piekarniku 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i trzymamy kolejne 30 minut. Beza ma być rumiana i mieć karmelowy kolor.

  4. Czekoladowe ciasteczka i sezamki kruszymy na mniejsze kawałki. Czekoladę siekamy, mieszamy z 60 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Resztę bitej śmietany ubijamy.

  5. Krążki bezowe układamy na tortownicy, przekładamy bitą śmietaną, posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i sezamkami, polewamy czekoladą i sosem karmelowym.

  6. Na samym szczycie dodatkowo dodajemy pokrojone truskawki i całość polewamy dużą ilością sosu karmelowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń