Do góry

Sałatki Przepis na:

Karnawałowe przekąski - Sałatka „Kuchnia niebiańskiego spokoju”

Karnawałowe przekąski - Sałatka „Kuchnia niebiańskiego spokoju”

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 877

Dodano:

Odsłon: 37630

Przepis na tę sałatkę przywędrował do mnie kilka lat temu. Nie pomnę już skąd. Od tego czasu wśród wielu sałatek, zajmuje miejsce na podium. A z przyjaciółmi nazwaliśmy ją właśnie kuchnią niebiańskiego spokoju ponieważ od początku kojarzyła nam się z azjatycką kuchnią…

Składniki

  • wędzone udko z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka ananasa (340 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 saszetka ugotowanego ryżu długoziarnistego (100g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowany i ostudzony ryż wsypałem do miseczki. Dodałem drobno pokrojone, wędzone udko z kurczaka.

  2. Umyłem paprykę, osuszyłem, usunąłem gniazda nasienne i drobno pokroiłem. Dodałem do miseczki. Następnie dodałem odsączoną kukurydzę.

  3. Posiekałem drobno pęczek koperku.
    Dodałem do miseczki razem z odsączonym i pokrojonym ananasem (choć tak realnie, to kolejność warstw nie ma znaczenia).

  4. Wszystko doprawiłem solą, pieprzem i majonezem z jogurtem, dokładnie wymieszałem, przełożyłem do salaterki i odstawiłem do lodówki, żeby wszystko się dobrze "przegryzło". Najlepsza jest następnego dnia.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń