Do góry

Desery Przepis na:

Karnawałowe ptysie

Przepis dnia 2016-02-09
Karnawałowe ptysie

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 643

Dodano:

Odsłon: 3506

doskonałe na Ostatki

Składniki

  • Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny,
  • 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy,
  • 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski.

    Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.

    Na pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń