Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp Grillowany

Karp Grillowany

Autor: lasuch

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 94

Dodano: 22.07.2011

Odsłon: 3386

Jest to danie dietetyczne, tanie, łatwe i propagujące karpie nie tylko na Boże Narodzenie. Alternatywa dla grillowanych ciężkich dań mięsnych.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawionego karpia płuczemy i osuszamy.

  2. Cebulę kroimy w średniej grubości piórka. Koper płuczemy i rwiemy na większe kawałki.

  3. Tuszkę kładziemy na folii aluminiowej i nakładamy do środka cebulę, koper, masło i rozmaryn, doprawiając wszystko sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem do smaku. Na wierzch układamy pozostałą cebulę, koper i obficie skrapiamy cytryną. Całość zawijamy szczelnie (podwójnie) folią aluminiową i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

  4. Tak przygotowanego karpia grillujemy około 10 do 15 minut na jednej stronie.

  5. UWAGA: im dłużej karp będzie leżał w lodówce tym będzie smaczniejszy. Optymalny czas schładzania to 12 - 15 godzin. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lasuch 22 lipca 2011 Jak najbardziej tylko wówczas czas pieczenia to około 20 minut w temp. 200 stopni, bez konieczności obracania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 22 lipca 2011 A czy można go zrobić w ten sam sposób w piekarniku?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń