Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp na szaro

Karp na szaro

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 2759

Przepis,ten w naszej rodzinie jest od dawna.pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej we Lwowie w roku 1888.Jest to bardzo smaczne,typowo wigilijne danie.Przykro mi jest, ale nie posiadam fotografii dania.Polecam spróbować zrobić,mimo że potrzeba na przyrządzenie tej ryby trochę .czasu.

Składniki

  • Karp żywy średniej wielkości, ok.2kg
  • piwo, 2x0,5l
  • pietruszka korzeń, 2szt.
  • por średniej wielkości, 1szt
  • grzyby suszone, 2-3szt.
  • cebula, 2-4szt.
  • pieprz świeżo mielony, w,g uznania
  • ziele ang,liść bobk.,gożdiki,
  • cytryna,skórka razowego chleba, kawałek
  • cukier wkostkach, kilka szt.
  • wino czerwone wytrawne, 0,5szklanki
  • rodzynki, 5dkg
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W czasie uśmiercania ryby należy spuścić wszystką krew na osolony ocet.Teraz oczyścić rybę i pokroić w dzwonka,następnie natrzeć solą prażoną z mleczkiem lub ikrą.Tymczasem ugotować w piwie jarzyny z przyprawami,grzybami suszonymi i goździkami.Wywarem zalać rybę razem z głową,skórką z cytryny skórką z chleba razowego i rodzynkami.Uważać aby ryba się nie przypaliła.

  2. Osobno w rondelku zarumienić łyżkę masła z łyżką mąki,gdy zasmażka przestygnie wymieszać z krwią z ryby, włożyć kilka kostek cukru i łyżeczkę palonego karmelu,to wszystko rozprowadzić smakiem [wywarem] w którym gotowała się ryba dodając pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub sok z pół cytryny.Gotować na wolnym ogniu,sos powinien być gęstawy

  3. Teraz rybę układamy na półmisku,obłożyć plastrami cytryny i rodzynkami.teraz to wszystko polewamy sosem,musi być jego sporo,gdyż stanowi on podstawę karpia.SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń