Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp po genewsku

Karp po genewsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16030

Dodano:

Odsłon: 3532

Karp przyrządzony w winie i warzywach. Kuchnia szwajcarska.

Składniki

  • karp o wadze 1,2 kg
  • 4 łyżki masła
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 6 szt pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych)
  • 1 litr białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki posiekanej trybuli
  • pół łyżeczki posiekanego tymianku
  • pół łyżeczki posiekanego estragonu
  • 12 ziaren pieprzu
  • sół
  • 2 łyżki mąki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczonego karpia ułożyłem w żaroodpornej formie posmarowanej masłem. Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła.
    Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką, zagotowałem jeszcze raz, cały czas mieszałem. Polałem karpia sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 21 września 2016 Danie w sam raz dla mnie ,karp to moja ulubiona ryba ,a do tego tak pieknie podana. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 września 2016 Mmmm..jaki on musi być pyszny,bardzo lubię karpia,tak zrobiony musi wyśmienicie smakować:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń