Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp po kujawsku w cieście"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Karpia umyj, osusz, pokrój w dzwonka i skrop mocno sokiem z cytryny. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem, zostaw w lodówce na 12 godzin.
Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę (odłóż dwie łyżki) zmiksuj z jajkiem i powoli dodawanym mlekiem (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Dzwonka obtocz w odłożonej mące, następnie zanurzaj je w przygotowanym cieście i smaż z dwóch stron na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor.
Gotowe kawałki ryby osącz z nadmiaru tłuszczu, np. na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu lub półmisku, ubierz natką, kawałkami cytryny, posyp uprażonymi na sucho płatkami migdałowymi.Źródło: Świat kobiety