Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp po polsku

Karp po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Karp po polsku"

Składniki

  • Jeden karp
  • butelka jasnego piwa
  • łyżka białego octu winnego
  • szklanka białego wina
  • jedna marchew
  • dwie cebule
  • seler
  • por
  • cytryna
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 2-3 listki bobkowe
  • 3 goździki
  • łyżka masła
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • łyżeczka cukru
  • skórka z kromki żytniego chleba
  • kilka zielonych oliwek
  • kilkanaście kaparów
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużego płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać drobno pokrojone jarzyny, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, goździki, skórkę z cytryny, posolić i gotować razem ok. 10 min. do chwili, gdy zacznie wrzeć. Do wywaru włożyć całą sprawioną, opłukaną i nasoloną rybę, dodać pokruszoną skórkę z chleba.

  2. Kiedy wywar zacznie się gotować, dodać doń masło, cukier, imbir, oliwki, kapary i pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować na małym ogniu ok. 20 min., od czasu do czasu delikatnie potrącając rondlem.

  3. Ugotowanego karpia ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać powstałym sosem i podawać.

    Źródło: INTERIA.PL

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń