Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp smażony w panierce z rumianymi ziemniakami"
Polecam.
Odsłon: 567
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 467
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 335
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 49
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 792
Polecam.
Odsłon: 567
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 467
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 335
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 49
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 792
Składniki
Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 390 kcal. Cena porcji: 2,95 zł
Karpia oczyść z łusek i wypatrosz. Sprawioną rybę starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Karpia pokrój na dzwonka, lekko oprósz je solą.
Cytrynę sparz, wytrzyj, przekrój na pół. Z obydwu połówek wyciśnij sok. Skrop nim dzwonka karpia. Odłóż na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie.
Każdą porcję ryby obtocz w mące. Strzepnij jej nadmiar. Jajka wbij na głęboki talerz. Dodaj do nich po sporej szczypcie soli i pieprzu, po czym energicznie wymieszaj widelcem. Dzwonka zanurzaj w roztrzepanych jajkach, a następnie panieruj w tartej bułce. Panierkę lekko dociśnij palcami.
Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem 1 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładaj dzwonka karpia. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na około 10 minut do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 150 st.
Ziemniaki odcedź, osącz, zrumień na pozostałym maśle. Gotową rybę ułóż na półmisku. Udekoruj koperkiem, orzechami i cytryną. Podawaj z podsmażonymi ziemniakami.Źródło: Tina