Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp w piwie

Karp w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14395

Dodano:

Odsłon: 32545

A może karp w innej odsłonie ?

Składniki

  • 1 kg filetów z karpia
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 15 dag masła
  • 300 ml jasnego piwa
  • sól , pieprz czarny mielony
  • 2 cebule
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety umyłem , osuszyłem za pomocą ręcznika papierowego ( jeśli używamy filetów mrożonych , to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej).
    Cebulę po obraniu pokroiłem w plastry , obłożyłem nimi rybę i wstawiłem do lodówki na noc. Czosnek obrałem , pokroiłem i oprószyłem solą . Następnie natarłem nim karpia , ponownie wstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
    Na talerzu połączyłem mąkę ze słodką papryką. Zamarynowanego karpia pokroiłem na porcje, oprószyłem solą i pieprzem , a następnie obtoczyłem w mące z papryką.
    Naczynie żaroodporne natarłem częścią masła. Wyłożyłem karpia i podlałem piwem.
    Pozostałe masło pokroiłem na kawałki i dodałem do naczynia z rybą.
    Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekłem ok. 20 minut na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wegeta 13 listopada 2014 Karp przez Ciebie wykonany wygląda bardzo smakowicie :).Opis przygotowania , bardzo szczegółowy. Kiedys przymierzę się do Twojego pomysłu na karpia.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 13 listopada 2014 A jak bym piwa nie dodała to co? bardzo się zmieni smak? Odpowiedzi: 2 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 listopada 2014 Wyborny! Danie wymarzone dla mężczyzny - pysznie, pożywnie i do syta:) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń