Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp w pomarańczach"
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 24
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 462
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32650
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 95
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 24
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 462
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32650
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 95
Składniki
Karpia dokładnie oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Pokroić na dzwonka i skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny. Każdy kawałek karpia posypać solą oraz przyprawą ziołową do ryb. Odłożyć w chłodne miejsce na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć przyprawioną rybę. Usmażyć na rumiano z obu stron.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć i obrać ze skórki. Usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu pomarańczy powycinać ładne fileciki. Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Włożyć kawałeczki pomarańczy. Dodać masło, chwilę razem smażyć.
Do skarmelizowanych pomarańczy dołożyć karpia, dolać koniak i mocno razem podgrzać. Wyłożyć na talerze, udekorować świeżymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco