Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp w sosie żurawinowym smażony w migdałach

Karp w sosie żurawinowym smażony w migdałach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2193 Ocena: 12818

Dodano:

Odsłon: 671

Karp podany po królewsku.

Składniki

  • 1,5 kg sprawionego karpia
  • wino czerwone wytrawne 160 ml
  • cukier 10 gram
  • żurawina suszona 30 gram
  • płatki migdałowe 70 gram
  • jajko 2 szt.
  • sól do smaku
  • Pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • śmietana 30 % 50 ml
  • masło 30 gram
  • Mąka
  • limonka 1 szt.
  • papier do pieczenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowy. Następnie wyciąć dwa filety, posypać solą, pieprzem, skórką z limonki i odstawić na godzinę do lodówki. Resztki ryby pokroić, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (tyle wody aby przykryła rybę) i ugotować bulion. Filety pokroić w miarę na równe paski, obtaczać w mące (tylko od strony mięsa), maczać w rozmąconym jajku i panierować również od strony mięsa w płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć pierwsze od strony migdałów, następnie przewrócić i dosmażyć rybę. Ugotowany wywar przecedzić, wlać z powrotem do garnka i dalej gotować w celu zredukowania do ½ objętości. Na patelnię na której smażyliśmy karpia wsypać cukier, żurawinę i czekać chwilę aż cukier zmieni się na złoty karmel, wlać wino i gotować aż żurawina będzie miękka, po czym zalać bulionem, posypać startą skórką z limonki i na wolnym ogniu redukujemy do 1/3 objętości. Po czym dodajemy śmietanę i kostki masła doprawiamy jeszcze raz startą skórką z limonki i ponownie chwilę redukujemy. Karpia wykładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut. Na talerze wylewamy odrobinę sosu, kładziemy podgrzanego karpia i ozdabiamy żurawiną z sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń