Dania główne Przepis na:
Karp z szafranem


Przepisów i artykułów: 794 Ocena: 15392
Dodano: 26.11.2017
Odsłon: 6463
Składniki
- 1 kg karpia
- pół litra bulionu warzywnego
- pół cytryny
- 1 listek laurowy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 cebule
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki
- 1 kromka białego chleba
- szafran
- sól
- pieprz
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Płaty karpia pokroiłem na kawałki. Lekko posoliłem, ułożyłem w żaroodpornym naczyniu.
Wlałem bulion warzywny, wokół ułożyłem obrane i pokrojone w ósemki cebule, posypałem rozkruszonym liściem laurowym, natką i pieprzem, polałem oliwą. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem pół godziny.
-
Orzechy i płatki migdałowe zmiksowałem, chleb bez skórki , sok z cytryny i mały kawałek cienko okrojonej skórki oraz szczyptę szafranu.
Karpia ułożyłem na półmisku, na nim cebulę. Masę z miksera wymieszałem z sosem z pieczenia ryby, doprawiłem do smaku solą i pieprzem, podgrzałem, polałem karpia.
Komentarze do przepisu (9)

gochna55 01 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Karpik to jest król rybek. Każdy przepis do wykorzystania i spałaszowania. Wypróbuję. Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 30 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Pysznie i bardzo aromatycznie! <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 27 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
i tak jakoś świątecznie się zrobiło :) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 26 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Już pachnie świętami,karp w każdym wydaniu mój ulubiony:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 26 listopada 2017Zgłoś do usunięcia
Doskonały pomysł na święta -:)3 Kto głosował? | Odpowiedz