Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp zapiekany z czerwoną porzeczką

Karp zapiekany z czerwoną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 764 Ocena: 14607

Dodano:

Odsłon: 4895

Zbliża się czas karpia, może w takiej odsłonie posmakuję ?

Składniki

  • 4 filety z karpia
  • sól
  • pieprz
  • 250 g cebuli
  • 2 małe marchewki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • puszka czerwonej porzeczki w syropie
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • listki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 goździk
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki.
    Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń