Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedyna w swoim rodzaju... i szybko znika :)
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 63
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 63
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Składniki
Masło rozpuścić w garnku z wodą, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu (ale nie całkowitym) wbić jajka i zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32x23 wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blasze (ciasto jest klejące ale takie ma być). Piec w temp.200 st. ok 20-30min. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 min. energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Gorący krem wylać na upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2cm - po nałożeniu drugiego ciasta krem by wypłynął). Przykryć drugim ciastem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.