Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor: juczka

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 522

Dodano: 06.10.2009

Odsłon: 51074

Znakomita karpatka

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy wodę z margaryną i szczyptą soli. Do wrzątku wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie odstawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonej masy wbijamy jajka oraz proszek do pieczenia i miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części i każde pieczemy w nagrzanym piekarniku po 30 min. w 200 stopniach.

  2. Krem: w mleku gotujemy budyń z cukrem i studzimy. Gdy ostygnie dodajemy margarynę i miksujemy na puszystą masę. Gotowy krem wkładamy na jedną część upieczonego już ciasta drugą kładziemy na wierzch i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KrzychK 24 stycznia 2014 Proszek do pieczenia w karpatce?!?!?!? W ogóle nie używajcie proszku do pieczenia, to czysta rakotwórcza chemia!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 21 października 2011 nie rozumię , gdzie kładziesz 2 część ciasta ? jak na wierzch ? przecież wierzch masz opsypany tylko cukrem pudrem ! ja podobny mam przepis i tylko przekładam kremem te dwa placki,,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

moniq 31 grudnia 2009 wczoraj robiłam twój krem i wyszedł doskonały, tylko nie wiedziałam ile dać cukru i dałam szklankę (wyszedł słodki) ale pyszny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fruziaczek87 31 grudnia 2009 pyszności..mniam.mniam... zawsze mi wyszła i zaraz będę dzisiaj robić...szybko i łatwo :) polecam pychota!!!!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

moniq 25 grudnia 2009 mam zamiar robić krem z twojego przepisu mam nadzieję że się uda :) bo robiłam z Delecty ale nie wyszedł, był za rzadki...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bodzik 19 października 2009 czy mozna maslo zamiast margaryny do masy? I co robic zeby masa wyszla puszysta a nie kleista tak jak mi czesto wychodzi? Pomozcie!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bodzik 19 października 2009 czy moge dodac do kremu maslo zamiast margaryny? I co robic zeby masa nie wyszla kleista . Moj maz uwielbia karpatke ale nie robie jej czesto ze wzgledu na mase. Rzadko mi wychodzi. Jak zrobic puszysta mase? Pomozcie!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juczka 10 października 2009 WITAM ADAMA ROZUMIĘ,ŻE JAK NIE DAJESZ PROSZKU ,TO MUSISZ DAĆ PEWNIE WIĘCEJ JAJ.POZDRAWIAM:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń